Podľa analytikov má priemysel viac objednávok

14.03.2013 Bratislava

Bratislava 14. marca (TASR) - Nové objednávky v slovenskom priemysle sa podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v januári 2013 medziročne zvýšili o 4,6 %. "Pri pohľade na sezónne očistené medzimesačné prírastky vidno, že sa vrátili k rastu prvý raz po piatich mesiacoch redukčnej diéty. Posledných päť mesiacov roku 2012 totiž klesali. Po dlhšom čase ide teda o pozitívny signál," komentoval čísla ŠÚ SR hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

"Ide najmä o zlepšenie objednávok v sektoroch výroby motorových vozidiel, strojov, kovových konštrukcií a čiastočne elektrotechnického priemyslu. Rast objednávok dáva šancu na zlepšovanie produkcie v najbližších mesiacoch. Zároveň však treba byť opatrný. Objednávky môžu byť volatilné a podliehať revíziám," upozornil.

Pre slovenský exportne orientovaný priemysel je podľa Gábriša dôležitý najmä ďalší vývoj v Nemecku, kam SR v minulom roku vyviezla 21,3 % všetkých tovarov. "Naším druhým najdôležitejším obchodným partnerom je ČR s podielom 14,1 %, ktorej export je tiež pupočnou šnúrou napojený na Nemecko," zdôraznil ekonóm ČSOB.

Prebúdzanie priemyslu na Slovensku po decembrovom medziročnom prepade zaznamenali aj personálne agentúry. "Tento pozitívny trend sme zaznamenali aj my, personalisti," povedal konateľ personálnej agentúry ProAct People Slovensko Peter Paška.

"Po januárovom a februárovom náraste objednávok v priemysle očakávame začiatok rastu zamestnanosti, a to hneď v druhom kvartáli. Naša agentúra zaznamenáva medziročný nárast záujmu o naše služby a rast počtu pridelených zamestnancov takmer až o 54 %," priblížil.

"Rast zamestnanosti sme začiatkom roka predpovedali na obdobie marca - apríla aj v súvislosti s prepúšťaním v závere minulého roka, keď zamestnávatelia tak konali pre očakávaný rast nákladov na tento proces a teraz sa na svoje pozície budú mnohí zo zamestnancov vracať," dodal Paška.

ŠÚ SR dnes informoval, že nové objednávky v priemysle v SR v januári 2013 po zohľadnení sezónnych vplyvov vzrástli oproti decembru 2012 o 11,2 %. V januári dosiahli nové objednávky v priemysle hodnotu 3,297 miliardy eur. V porovnaní s januárom 2012 sa zvýšili o 4,6 %.
 

Vyberte región